Wim Wenders Ansem Kieferről szóló dokumentumfilmje egyetlen alkalommal a Corvin moziban!

2024 március 26, kedd

Egy igazán exkluzív programra kerül sor április végén a Corvin moziban, ugyanis a Cinema Niche, a magyarhangya és a Resident Art segítségével bemutatja:

ANSELM 3D
Wim Wenders filmje
francia-német dokumentumfilm, 2023, 93 perc, angol felirattal
2024. április 26., péntek 19 óra
Corvin mozi (1082 Budapest, Corvin köz 1.), Kabos terem

A Cinema Niche áprilisban egyetlen alkalommal műsorára tűzi történetének első dokumentumfilmjét 3D-ben, angol felirattal. A film Anselm Kiefer, korunk egyik legnagyobb hatású német képzőművészének alkotói folyamatába enged bepillantást. Wim Wenders 2011-es Pina című, Pina Bausch koreográfusról szóló munkája után újra elővette a már-már feledésbe merült 3D-s kameráját, hogy belakja Kiefer műtermének monolitikus tereit.

Hitler bukása előtt két hónappal született Anselm Kiefer, az ünnepelt német művész, aki hazája romjai között nőtt fel. Németország nemzeti mítoszai iránti vonzalmát a múlt és a jelen összefonódásában érjük tetten, ahogy ezzel párhuzamosan Wim Wenders dokumentumfilmjében a film és a képzőművészet közötti határvonal is elmosódik. A II. világháború apokaliptikus hatású pusztítása még mindig lenyűgözi Kiefert, Wenders pedig mára már szokatlan módon, nagyszabású 3D-s technikával engedi megközelíteni a művészt legintimebb perceiben: hatalmas szoborszerű festményeit lángvágóval hasítja, és olvadt ólommal fröcsköli le. A mellette álló asszisztens pedig egy vízsugárral áll mindenre felkészülve.

Wim Wenders az 1970-es években a forradalmi német új film mozgalom első igazi nemzetközileg elismert alkotói közé tartozott Werner Herzoggal és R. W. Fassbinderrel oldalán. Wenders az elmúlt öt évtizedben olyan filmessé vált, akinek a feltáratlan, végtelen vidékek és az emberi érzelmek kontúrjai iránti rajongása egyetemesnek bizonyult. Az utóbbi években dokumentumfilmesként is elsöprő sikereket ért el, így (az 1999-es Buena Vista Social Club zenekar történetével foglalkozó alkotását is beleszámítva) három Oscar-jelölést vitt haza a kategóriában. A Föld sója (The Salt of the Earth, 2014) a brazil fotós, Sebastião Salgado egyedülálló portréja, míg 2011-es Pina című filmje Pina Bausch legendás koreográfus munkásságának magával ragadó feldolgozása Wenders pályafutása egyik legemlékezetesebb darabja – az élénken filmszerű alkotás még mindig sokak számára az egyik legelbűvölőbb példa a 3D-s mozi eszköztárának kiaknázására.

A film >> előzetese
A program >> Facebook-eseménye

Belépő: 4000 Ft
Jegyek, korlátozott számban még kaphatók >> a Corvin mozi oldalán és jegypénztárában!