S/ALON BUDAPEST Lakástrend Kiállítás

2021. szeptember 24-26.

A Resident Art kortárs művészeti ügynökség idén első alkalommal vesz részt a S/ALON BUDAPEST Lakástrend Kiállításon. Kortárs képzőművészeti ügynökségként fontosnak tartjuk, hogy egyedi tervezésű enteriőrökbe egyedi műtárgyakat közvetítsünk, nem csak magánemberek, hanem lakberendezők, belsőépítészek felé is.

A S/ALON BUDAPEST egy különleges koncepció szerint szervezett találkozási pont a design szerelmesei, az építkezés és lakásfelújítás előtt állók és a szakma képviselői számára. Az ország legnagyobb enteriőrdesign eseményén egyedi bútortervek, festmények, szobrok, fényinstallációk, textilek, növénykompozíciók, illatok és hangok keltik életre a belsőépítészek és stylistok által megálmodott tereket.

A Resident Art kortárs művészeti ügynökség világhírű mesterek nyomatait viszi a kiállításra! A sokszorosított grafika a belsőépítészet és a lakberendezés felől is a leginkább értelmezhető műfaj, hiszen egyszerre szolgál dekoratív és gyűjtői célokat, tekinthető akár a gyűjtés előszobájának is.

A szitanyomat a XX. század második felében vált a magas művészet egyik vezető médiumává. Az Egyesült Államokban olyan világhírű mesterek kezdték használni művészi célokra, mint Andy Warhol vagy Roy Lichtenstein. Magyarországon a 70-es években kezdett terjedni, főként a neoavantgárd művészek első generációjában Fajó János, Keserü Ilona, Bak Imre, vagy Hencze Tamás munkái által.

A a S/ALON BUDAPEST Lakástrend Kiállításon látható válogatás XX. század második felének magyar származású mestereinek műveiből áll össze. A szitanyomatok bármely gyűjteményben megállnák a helyüket. Victor Vasarely, Nicolas Schöffer, Rudolf Hervé, Konok Tamás, Barcsay Jenő és Hencze Tamás a legnagyobbak közé tartoznak. Garfikáik nem csak a modernista enteriőröket teszik egyedivé, de egy klasszikus vagy eklektikus belső teret is különlegessé varázsolnak. A számozott és szignált nyomatok egyedi műtárgyként egyre növekvő értéket képviselnek a műtárgypiacon is. (A nyomatok mellett néhány fiatal kortárs művész festményét is kiállítjuk a Resident Art standján.)

Victor Vasarely (1906-1997)
A világ egyik legismertebb magyar származású képzőművésze, aki Franciaországban vált híressé. Az optikai művészet, vagy más néven op-art megteremtője és egyik legfontosabb képviselője. Művei megtalálhatók a világ legnagyobb köz- és magángyűjteményeiben. A művészet demokratizálásában és a kortárs művészet minél szélesebb elterjesztésének érdekében Színes város címmel teoretikus művet is megjelentetett. Köztéri művei mellett két múzeuma is található Magyarországon; Pécsett és Budapesten. Szitanyomatai a nemzetközi és a kortárs piacon is keresett alkotások.

Konok Tamás (1930-2020)
A szintén Franciaországban híresé vált Konok a rendszerváltást követően visszatért Magyarországra és az egyik meghatározó személyisége lett a hazai kortárs művészeti életnek. Sokszor monumentális vásznain a szigorú geometria uralkodik, ahol a tiszta színek és a élesen elváló formák mind a ritmusról, a zeneiségről, az egyensúlyról és annak kibillentéséről szólnak. Műveiből a Ludwig Múzeum idén rendezett nagyszabású kiállítást. Szitanyomatain festményei képi világa köszön vissza, ezúttal kisebb méretekben.

Nicholas Schöffer (1912-1992)
Magyar származású francia szobrász, képzőművész. A kinetikus, azaz mozgáson alapuló művészet, illetve a fénydinamika művészeként ismerik hazánkban és külföldön egyaránt. Számos köztéri alkotása található világszerte. A világhírű kinetikus művész múzeuma szülővárosában, Kalocsán található.

Hencze Tamás (1938-2018)
Szintén a neoavantgárd első generációjának egyik legismerteb tagja. Festői pályája a Zuglói Körben indult a 60-as évek közepén. Gumihengert és maszkolószalagot használ a tér illúziójának felkeltése érdekében. Festményein az optikai- és a gesztusfestészet eszközeit egyaránt használja. Egy-egy véletlenszerűen születő gesztus kimerevített formáját ismétli, vagy az életlenség fotográfiából ismert optikai jelenségét festői bravúrral adja vissza a vásznon. Szitanyomatain a vörös, fekete és fehér finom átmenetei és erős kontúrjai váltakozva zaklatott kompozíciókat alkotnak.

>> Resident Art – S/ALON BUDAPEST – katalógus <<

Találkozzon velünk szeptember 24-26. között a Budapest Arénában, ahol nemzetközi designerek, hazai tervezők, egyedi műtárgyak és a legfrissebb trendek várják!

Tekintse meg galériánkat