Körvonalak – Szőke Gáspár, Tóth Anna Eszter, Kaszás Konrád és David Stuart Sutherland kiállítása

2023. május 3-20.

Ismét mérföldkőhöz érkezett a Garten Kortárs Művészeti Alapítvány, hiszen a második szitanyomat mappát adtuk ki, melyben négy művészünk szitanyomata található. A művek és a művészek május elején csoportos kiállítás keretében is bemutatkoztak a Resident Art galériában.

Az 50 darabos limitált példányszámú Outlines – Körvonalak című mappából 30 db elérhető 200.000,- forintos áron, melyet a Garten Kortárs Művészeti Alapítvány számára adományként lehet eljuttatni. A mappában négy művész, Szőke Gáspár, Tóth Anna Eszter, Kaszás Konrád és Sutherland David szitanyomata kapott helyet.

A mappa szitanyomatait összekötő fogalom a körvonal, amely mindegyik művésznél más-más formában és minőségben jelenik meg: kereső firkaként, elválasztó határvonalként, formaképző elemként vagy elszakító gesztusként. Az összeválogatott művek különböző festői minőségeket képviselnek, de több fontos ponton összekapcsolódnak.

A Garten Kortárs Művészeti Alapítvány egyik fontos küldetése a kortárs művészet népszerűsítése és széles körű bemutatása, melynek egyik pillére a Resident Art galéria, ahol az általunk képviselt művészek bemutatkozhatnak, illetve a Resident Art Fair vásárok is helyet kapnak. A fiatal és feltörekvő művészek vizuális világa nem csak festményeken, de szitanyomatokon keresztül is megismerhető.
A szitanyomatok megvásárlásával nem csak négy művész, egyedileg szignált és számozott művéhez juthat hozzá a műkedvelő közönség, hanem támogatja a Garten Kortárs Művészti Alapítvány és a Resident Art galéria további működését is.

Kaszás Konrád minimalista optikai játékai a kereső vonal mentén kialakuló negatív és pozitív felületek egymásra utaltságát járják újra és újra körül. Kompozíciói láttán a sík mezők érzékelésének sokfélesége tárulkozik fel, amelyben az önmagába visszataláló, a határait feszegető végtelen vonal és a saját percepciójának alávetett befogadó a főszereplő.

Szőke Gáspár Róma padlóin, kapuin, bronz fedelein, épülethomlokzatain, vagy üvegablakain sokszor észrevétlenül megbújó ornamentális, vagy geometrizáló mintákat emeli be műveibe és teszi főszereplővé. A végtelenül egymásba fonódó, kontrasztos vonalakkal elválasztott ornamentális minták örök érvényű, a mindent átható természet törvényének engedelmeskedő hálóként fogják össze és tartják meg a fő motívumokat.

Tóth Anna Eszter művészetében a médiumok közötti szabad átjárás minden esetben összekapcsolódik a választott anyag természetének vizsgálatával és a hagyományos értelemben vett táblakép határainak folyamatos áthelyezésével. A matéria, szín, forma és méret kölcsönhatásából, olykor meghökkentő találkozások révén születő művek a harmadik dimenzióból a sík felé haladva a teljes befogadói teret birtokba veszik, és olyan totális élményt nyújtanak, amely a szemlélőt a látás, a tapintás és a térérzékelés komplex, szimultán élményével árasztják el.

Tervrajzokat, vázlatokat, sőt bizonyos esetekben a spontán firkák világát is megidézik David Stuart Sutherland művein látható színes négyzetek, téglalapok és spontán vonalrendszerek. Az olykor széleik mentén összefűzött, torlódó, máskor egymást elfedő absztrakt színmezőket intuitív kollázsokként is olvashatjuk, melyek harsány színharmóniákat és látszólag véletlenszerű vonalrendszereket alkotnak.

Fotók: Hernád Géza

Tekintse meg galériánkat