Konrád KASZÁS

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Kaszás Konrád (1993, Debrecen) minimalista optikai játékai a kereső vonal mentén kialakuló negatív és pozitív felületek egymásra utaltságát járják újra és újra körül. Kompozíciói láttán a sík mezők érzékelésének sokfélesége tárulkozik fel, amelyben az önmagába visszataláló, a határait feszegető végtelen vonal és a saját percepciójának alávetett befogadó a főszereplő.

Kaszás festményeinek végtelen kiterjedésű hátterét általában egy alaptónus határozza meg, amely egyben a kép hangulatáért is felel. A felületen végighasító autonóm vonal nem csak elválaszt és összeköt, hanem önmagába visszatérve határozott formát teremt, amely egyszerre asszociatív és intuitív módon is közelíthető. Az így születő forma szemlélése során felfedezhetjük, hogy a vonal kiterjedést, plaszticitást, önálló színsávot hoz létre maga körül, és így már nem is vonalként, hanem ’limes’-ként, azaz határként kezd működni. Bár a festői eszközök minimalizálása letisztult, egyértelmű helyzetet teremt, a festmény mégis számos megközelítést tesz lehetővé a befogadó számára.

 

Gallery