Ferenczy Zsolt: ZOOm

Resident Art Budapest

2016. október 27. – november 18.

Korábbi festői világához hűen ezen a kiállításon is egy szürreális világba invitál minket Ferenczy Zsolt. A ZOOm kettős jelentése egyszerre utal saját állatparkra, egy kortárs, privát bestiáriumra, és a ráközelítés aktusára is. A gyűjtemény darabjai a közös emlékezet és képzeletvilág egyes figuráira fókuszálva összegzik a festő kedvenc (rém)álmainak főszereplőit.

A kortárs bestiárium tekinthető leltárnak, ahol állati tulajdonságaink, ösztöneink, tabuink és gyermeteg képzelgéseink, szabad asszociációk között egyaránt teret kapnak. Vizuális képzeletünk képregények, rajzfilmek, a sci-fi és a plüssállatok által meghatározott világa a művész mindennapi valóságába, környezetébe oltva köszönnek vissza a vászonról – tovább fokozva a festmények szürrealitását. A semmiképp sem realisztikus, sokkal inkább immaginatív festői világ egyszerre vészjósló, bizzar és talán kissé horrorisztikus.

Az állatok lehetnek valóságos, zoológikus pontossággal megfestett lények, porcelán-, vagy plüssfigurák, ikonikus rajzfilm-, vagy képregényhősök, élettelen trófeák, vagy híres mesehősök tipikus, mindenki által ismert pózokban. Aránytalanul felnagyítva, szürreális színekkel festve, meghatározhatatlan terekben, egy álomvilág lakóiként, képzeletünk állandó szereplőiként vesznek minket körül. Jelenlétük cseppet sem megnyugtató, hiszen olykor totemként magasodnak fölénk, máskor gyengeségeink, félelmeink manifesztációiként jelennek meg, megint máskor néma jelenlétükkel életünk egy-egy megoldatlan problémájára, ellentmondására hívják fel a figyelmet.

Az akvarellek vázlatos világa kiegészíti a festmények telített színeket használó, a felületet kitöltő darabjait. Az egyes formák és alakok – az emlékezet rétegeit megidézve – szinte egymásra rakódva jelennek meg a papír fehér felületen: töredékesen, kifakulva, de megkerülhetetlenül.

A kiállítást megnyitottaa: Kukla Krisztián esztéta
A kiállítás kurátora: Schneller János művészettörténész

Tekintse meg galériánkat