Kondor Attila: A figyelem útjai

Resident Art Budapest

2017. december 4-8.

Kondor Attila A figyelem útjai című albuma a Szerző festményanimációs projektjét foglalja össze könyv formában. Kondor Attila 2012-ban kezdte el „megmozgatni festészetét”, hogy feltárja a kép születésének belső, a néző számára rejtett összefüggéseit. A kötet bevezető tanulmányát Hornyik Sándor az MTA Művészettörténeti Kutatóintézetének főmunkatársa írta. Szerinte Kondor művészete indirekt módon reagál a jelenkor válságos kérdéseire, mivel egy metafizikus realitást állít azzal szembe, „amely nemcsak a kultúra és a humanizmus egy lehetséges kánonját kínálja fel, de e kánon és értékrendszer felépítéséhez és gondozásához is alternatívákat kínál.”
A könyv címadó tanulmányában Kondor Attila a projekt művészetfilozófiai alapkoncepcióját és gondolati inspirációit foglalja össze, olyan kérdésekre keresi a választ mint: Vajon lehet-e a nézőnek és az alkotónak „közös” szellemi tapasztalata? Miként lehet a képzőművészeti animáció az emberi tudat modellje? Milyen társadalomformáló ereje lehet az elmélyült, meditatív életszemléletnek?
Meglátása szerint a művészet igazi „szabadságtapasztalat” lehet, amihez a műalkotás mintegy útként szolgálhat úgy az alkotó, mint a befogadó számára.

Tekintse meg galériánkat