Vasarely, Konok, Schöffer a S/ALON Budapesten

Wednesday September 22nd, 2021

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A Resident Art kortárs művészeti ügynökség idén első alkalommal vesz részt a S/ALON BUDAPEST Lakástrend Kiállításon. Kortárs képzőművészeti ügynökségként fontosnak tartjuk, hogy egyedi tervezésű enteriőrökbe egyedi műtárgyakat közvetítsünk, nem csak magánemberek, hanem lakberendezők, belsőépítészek felé is.

Konok Tamás: Graphidion – szitanyomat, papír; 68,5×68,5 cm; 1993

A S/ALON BUDAPEST egy különleges koncepció szerint szervezett találkozási pont a design szerelmesei, az építkezés és lakásfelújítás előtt állók és a szakma képviselői számára. Az ország legnagyobb enteriőrdesign eseményén egyedi bútortervek, festmények, szobrok, fényinstallációk, textilek, növénykompozíciók, illatok és hangok keltik életre a belsőépítészek és stylistok által megálmodott tereket.

A Resident Art kortárs művészeti ügynökség világhírű mesterek nyomatait viszi a kiállításra! A sokszorosított grafika a belsőépítészet és a lakberendezés felől is a leginkább értelmezhető műfaj, hiszen egyszerre szolgál dekoratív és gyűjtői célokat, tekinthető akár a gyűjtés előszobájának is.

Victor Vasarely: Les annes cinquante – szitanyomat, papír; 70×57 cm; 1989

A szitanyomat a XX. század második felében vált a magas művészet egyik vezető médiumává. Az Egyesült Államokban olyan világhírű mesterek kezdték használni művészi célokra, mint Andy Warhol vagy Roy Lichtenstein. Magyarországon a 70-es években kezdett terjedni, főként a neoavantgárd művészek első generációjában Fajó János, Keserü Ilona, Bak Imre, vagy Hencze Tamás munkái által.

A a S/ALON BUDAPEST Lakástrend Kiállításon látható válogatás XX. század második felének magyar származású mestereinek műveiből áll össze. A szitanyomatok bármely gyűjteményben megállnák a helyüket. Victor Vasarely, Nicolas Schöffer, Rudolf Hervé, Konok Tamás, Barcsay Jenő és Hencze Tamás a legnagyobbak közé tartoznak. Garfikáik nem csak a modernista enteriőröket teszik egyedivé, de egy klasszikus vagy eklektikus belső teret is különlegessé varázsolnak. A számozott és szignált nyomatok egyedi műtárgyként egyre növekvő értéket képviselnek a műtárgypiacon is. (A nyomatok mellett néhány fiatal kortárs művész festményét is kiállítjuk a Resident Art standján.)

Nicolas Schöffer: Varigráfiák – szitanyomat, papír; 70×50 cm; 1987

 

Victor Vasarely (1906-1997)
A világ egyik legismertebb magyar származású képzőművésze, aki Franciaországban vált híressé. Az optikai művészet, vagy más néven op-art megteremtője és egyik legfontosabb képviselője. Művei megtalálhatók a világ legnagyobb köz- és magángyűjteményeiben. A művészet demokratizálásában és a kortárs művészet minél szélesebb elterjesztésének érdekében Színes város címmel teoretikus művet is megjelentetett. Köztéri művei mellett két múzeuma is található Magyarországon; Pécsett és Budapesten. Szitanyomatai a nemzetközi és a kortárs piacon is keresett alkotások.

Konok Tamás (1930-2020)
A szintén Franciaországban híresé vált Konok a rendszerváltást követően visszatért Magyarországra és az egyik meghatározó személyisége lett a hazai kortárs művészeti életnek. Sokszor monumentális vásznain a szigorú geometria uralkodik, ahol a tiszta színek és a élesen elváló formák mind a ritmusról, a zeneiségről, az egyensúlyról és annak kibillentéséről szólnak. Műveiből a Ludwig Múzeum idén rendezett nagyszabású kiállítást. Szitanyomatain festményei képi világa köszön vissza, ezúttal kisebb méretekben.

Nicholas Schöffer (1912-1992)
Magyar származású francia szobrász, képzőművész. A kinetikus, azaz mozgáson alapuló művészet, illetve a fénydinamika művészeként ismerik hazánkban és külföldön egyaránt. Számos köztéri alkotása található világszerte. A világhírű kinetikus művész múzeuma szülővárosában, Kalocsán található.

Hencze Tamás (1938-2018)
Szintén a neoavantgárd első generációjának egyik legismerteb tagja. Festői pályája a Zuglói Körben indult a 60-as évek közepén. Gumihengert és maszkolószalagot használ a tér illúziójának felkeltése érdekében. Festményein az optikai- és a gesztusfestészet eszközeit egyaránt használja. Egy-egy véletlenszerűen születő gesztus kimerevített formáját ismétli, vagy az életlenség fotográfiából ismert optikai jelenségét festői bravúrral adja vissza a vásznon. Szitanyomatain a vörös, fekete és fehér finom átmenetei és erős kontúrjai váltakozva zaklatott kompozíciókat alkotnak.

>> Resident Art – S/ALON BUDAPEST – katalógus <<

Találkozzon velünk szeptember 24-26. között a Budapest Arénában, ahol nemzetközi designerek, hazai tervezők, egyedi műtárgyak és a legfrissebb trendek várják!