Egy hiányzó láncszem – könyvbemutató, beszélgetés, filmvetítés, koncert március 18-án a Gödörben

2022 március 5, szombat

„Mivel a Zuglói Kör többi tagja más irányba lépett tovább, végül Hortobágyi volt az, aki – ha közel harminc év késéssel is – folytatta a Kör és a francia motívumrejtő absztrakció örökségét. Ezzel festészete egyedülálló és bizonyos szempontból hiányzó láncszeme a legújabb kori magyar festészet történetének: az érzéki és nagyon személyes vonulatot a franciás, természetelvű absztrakcióval ötvözte, majd a 90-es évek közepére tökélyre fejlesztette, így kijelenthetjük, hogy a Zuglói Kör festői hagyományának egyik leghitelesebb alkotójává és kiérlelőjévé vált.”

A második világháború utáni magyar képzőművészet történetének számos feltáratlan területe közül egy jelentős hiányt pótol a Hortobágyi Endre életművét bemutató kötet. A több mint két évtizedig lappangó életmű ez idő alatt szerencsésen, egy kézben maradt, így a kutatóknak lehetősége volt a teljes életmű felkutatására és digitalizálásra. Az életműben található hosszabb, inaktív periódusok, a fiatalon félbeszakadt élet és az ismeretlenség ellenére Hortobágyi jelentős és koherens életművet hagyott maga után, amely kiemelkedő tehetségről, a nyugat-európai művészeti irányzatok értő ismeretéről, mégis autonóm látásmódról tesznek bizonyságot. A hatvanas évek elején induló Hortobágyit a főként a francia absztrakció vizualitásából táplálkozó Zuglói Körben ért művészeti impulzusok indítják el az ún. „motívumrejtő absztrakció” útján. Művészete az automatizmus és gesztusfestészet tapasztalataival gazdagodva végül a 1990-es években teljesedik ki, majd szakad meg korai halálával akkor, amikor épp lehetősége lett volna kibontakozni. A kötet az első kísérlet arra, hogy Hortobágyi Endre művészete és szellemi környezete, azaz a Zuglói Kör művészettörténeti jelentősége a helyére kerüljön. Továbbá lehetőség arra, hogy az Európai Iskola megszűnése és az Iparterv kiállítások létrejötte közötti 10 éves időszak rejtőzködő, sokszor tiltott művészeti törekvéseit szélesebb közönség is megismerje.

EGY HIÁNYZÓ LÁNCSZEM
Hortobágyi Endre festészete és jelentősége a legújabb kori magyar képzőművészetben
Szerkesztette: Bánki Ákos, Schneller János
Kiadó: Garten Kortárs Művészeti Alapítvány, Balatonalmádi, 2021
248 oldal; ISBN 9786150124698; Ára: 9800 Ft

A könyv bemutatóját március 18-án 19 órakor tartjuk a Gödörben (1061 Bp., Király utca 50.), a kötet szerkesztőivel Pándi Balázs, a Telex újságírója beszélget. Az est folyamán levetítjük Bánki Ákos Hortobágyi és Tiltott absztraktok c. dokumentumfilmjeit is. Fellép az Ujj Zsuzsi & Darvas Kristóf duó, valamint DJ Pándi Balázs.

Program:

KONCERTTEREM (ingyenes)

19:00 – 20:00
Könyvbemutató: EGY HIÁNYZÓ LÁNCSZEM Hortobágyi Endre festészete – monográfia
Hortobágyi Endrét börtönviselt apja miatt nem vették fel hivatalos művészképzésre, a szűkebb szakma sem ismerte el műveit, absztrakt és nonfiguratív alkotásait nagyrészt magányosan, egy kerti fészerben alkotta. A kevés barát és támogató akarata ellenére hagyatéka sokáig kallódott, ismeretlenül porosodott.
A személyes életút bemutatásán túl a legújabb kori magyar képzőművészet feltérképezésében is nagy utat járhatunk be a monográfia anyagán keresztül. Bánki Ákossal és Schneller Jánossal, a kötet szerkesztőivel Pándi Balázs, a Telex újságírója beszélget. A könyv a helyszínen megvásárolható, vagy megrendelhető a [email protected] ímél címen.

20:00 – 20:30
HORTOBÁGYI (2019) Magyar dokumentumfilm angol felirattal; Játékidő: 30 perc
Rendező: Bánki Ákos
Operatőr: Szandtner Dániel
Narrátor: Kroó Ádám
Vágó: Batka Annamária
Producer: Gyurin Zsuzsi, Romwalter Judit
Gyártó: Salamandra Film
Koproducerek: Romwalter Béla, Schneider Ákos
Magyarország a ’60-as évek elején lehangoló, szürke, megfélemlítő ország. Hortobágyi Endre és a fiatal művészek köre tagadta a kötelező szocialista művészeti diktátumokat, titokban követték a betiltott nyugati irányzatokat. Az állandó cenzúra és művészetének elutasítása Hortobágyit egyre magányosabbá, zavarodottá és frusztrálttá tette. Amikor megnyíltak az országhatárok, barátainak többsége külföldre ment, így nyilvánosan tudták bemutatni művészetüket. Ő továbbra is magányban élt itthon. A ’90-es évek második felében végre létrejöhetett életművének átfogó tárlata, de ez az esemény tragikus fordulatot vett. Bánki kísérletet tesz arra, hogy családtagok, barátok elbeszéléseiből és a hagyaték megmaradt dokumentumaiból rekonstruált drámai életutat végigjárja; arra vállalkozik, hogy egy ember sorsán keresztül mutassa meg egy levegőtlen kor drámáját. >> előzetes <<

KONCERTTEREM (Belépő: 1000 Ft)

21:00 – 22:00
TILTOTT ABSZTRAKTOK (2018) Magyar dokumentumfilm angol felirattal; Játékidő: 61 perc
Rendező: Bánki Ákos
Szakmai konzulens: Rieder Gábor
Operatőr: Szandtner Dániel, Lapos László
Narrátor: Kroó Ádám
Vágó: Batka Annamária
Gyártásvezető: Sváb-Kovács SzilveszterKözreműködtek: Bak Imre, Fajó János, Keserü Ilona, Klimó Károly, Molnár László, Molnár Sándor
A művészettörténet sokat elemezte már a ’60-as évek végének nagy csoportos kiállításain (pl. IPARTERV) testet öltő progresszív képzőművészeti irányzatokat, köztük a non-figuratív alkotók tűrt-tiltott műveit. A közvetlen előzményeket viszont még mindig sűrű homály fedi. A Tiltott Absztraktok című film feltárja a francia informel hatása alatt megszülető első budapesti absztrakt festészeti iskola rejtett kincseit: a Zuglói Kör (1958–1968) tiltott műveit. Ez a csoport a ’60-as évek első felében a nyugati reprodukciók és fordításos elméleti szövegek hatására megtagadta a valóságleíró realista receptúrákat és átlépett az absztrakt festészet – akkor még illegális – birodalmába. >> előzetes <<

22:00 – 23:30
UJJ ZSUZSI és DARVAS KRISTÓF duó
Ujj Zsuzsi – ének; Darvas Kristóf – ének, zongora

KÁVÉZÓ (ingyenes)
23:00 – 02:00
DJ Pándi Balázs